Tastatura može biti izvor zaraze
Tastatura može biti izvor zaraze

Tastatura može biti izvor zaraze


Budimo iskreni: koliko često očistite tastaturu svog kompjutera kod kuće ili onog na poslu? Koliko često makar obrišete prašinu, a kamoli da alkoholom očistite tastaturu?

Najvjerovatniji odgovor je – kod kuće povremeno obrišete prašinu, a na poslu, pa, čisti to valjda neko. Pošto je to rezon većine, a od „čisti to valjda neko“ uglavnom ispadne da ne čisti niko, tastatura kompjutera vrlo brzo postane pravi rasadnik bakterija.

Za tastaturu kućnog kompjutera manje-više – taj kompjuter koristite vi i/ili članovi vaše porodice, najčešće su vam ruke čiste, a povremeno očistite tastaturu.

Na poslu je sasvim druga priča. Možda se više ljudi dnevno na poslu smjenjuje za tastaturom jednog kompjutera? Da li ste sigurni da su svima svježe oprane ruke (šaljive li ideje, zar ne)?

Da i ne spominjemo da na tastaturi ostaje i pepeo od cigareta (da li je makar jednog pušača moguće ubijediti da ne puši nad tastaturom ili da makar pazi?), mrvice od kifle ili nekog drugog peciva (čuveno jedenje na brzinu na poslu), fleke prosute kafe, čaja, soka…

Cijeloj ovoj priči pridružuje se i ventilacija kompjutera – on nakratko uvuče grinje unutra, zagrije ih, „nahrani“ ih prašinom iz kancelarije, a zatim ih ispuše daleko i visoko. Prvo je na udaru trenutni korisnik računara, a zatim i ostatak kancelarije.

Dobra strana stvari je što je, ako ste zdravi, vaš imuni sistem najvjerovatnije u stanju da se izbori sa svim ovim napadačima. Međutim, ovaj učestali atak vam slabi imunitet, a kada se tome doda i slabljenje imuniteta zbog stresa i zbog raznoraznih uzročnika bolesti sa kojima stupate u kontakt na drugim mjestima, stvar baš i nije naivna.

Zato bi bilo najbolje da zaboravite na „očistiće to valjda neko“ logiku i da, s vremena na vrijeme, dobro očistite alkoholom računarsku opremu kojom svakodnevno baratate.

Jeste da niste plaćeni za održavanje higijene računarske opreme na svom radnom mjestu, barem ne novcem – ali bit ćete plaćeni smanjenim rizikom po svoje zdravlje.

 

Izvor: Zdravlje u kući, porodična revija, „a-roto press“ d.o.o., god. IV, br. 32, Sarajevo,  juli/srpanj 2005, str. 59.