Upotreba mobitela – opasnost u vožnji
Upotreba mobitela – opasnost u vožnji

Upotreba mobitela – opasnost u vožnji


Nije mali broj prometnih nesreća koje ukazuju na rastuću opasnost: upotreba elektronskih aparata (mobiteli, CD-i) za vrijeme vožnje odvraća pažnju vozača. Sve češće upotrebljavamo mobitel dok vozimo.

Društvo smo kojemu se žuri i, kako bismo uštedjeli vrijeme, vodimo poslovne razgovore, razgovaramo s prijateljima, dogovaramo – sve iz automobila.

Međutim, eksperti upozoravaju da nas upotreba mobitela i drugih elektronskih naprava u automobilu može odvesti direktno u nesreću. Rezultati ispitivanja provedenih na sveučilištu Toronto pokazuju da vozači koji razgovaraju na mobitelu dok voze imaju četiri puta veću vjerojatnost da će doživjeti prometnu nezgodu nego oni koji ne upotrebljavaju mobitel za vrijeme vožnje. To je rizik sličan onome kad se vozi s količinom alkohola u krvi koja je na granici legalno dozvoljene.

Poštujmo pravila

Kako biste ostali u sigurnosnoj zoni, stručnjaci preporučuju da primijenite sljedeća pravila na cesti:

Nemojte upotrebljavati mobitel dok vozite. Birati broj ili odgovarati na poziv može biti opasno. Najsigurnije je razgovor obaviti prije ili poslije vožnje. Jedna je od mogućnosti upotrijebiti mobitel za vrijeme zaustavljanja na semaforu ili zamoliti suputnika da obavi razgovor umjesto vas. Drugi preporučuju oprezno pronaći mjesto za zaustavljanje automobila i obaviti razgovor. Kad je razgovor gotov, opet se možete koncentrirati na vožnju.

Nemojte misliti da je biranje brojeva jedini problem. U početku su eksperti mislili da su problemi s telefonima u automobilima uglavnom u vezi s njihovom mehaničkom upotrebom (biranje brojeva, držanje telefona, njegovo odlaganje) i da mobiteli sa stalkom, koji se upotrebljavaju tako da su ruke slobodne, možda imaju prednost. Međutim, nije tako. Veći je mentalni problem: odvraćanje pažnje uzrokovano razgovorom na telefonu. Kada ste na mobitelu, vi razmišljate o razgovoru, a ne o cesti. Takav razgovor odvraća pažnju više nego slušanje radija ili CD-a. Glas na mobitelu obično nije toliko jasan i zahtijeva veću koncentraciju da ga se shvati. Direktorica njujorškog Instituta za proučavanje prometa Stephanie Faul kaže da vozač, bez obzira na to što gleda na cestu dok razgovara na mobitelu, ipak propušta uočiti važne objekte i događaje, posebno objekte koji se nalaze na perifernom rubu vidnog polja. Ti objekti često ne budu primijećeni.

U najnovijim luksuznim modelima automobila ugrađene su sofisticirane naprave za komunikaciju (mogućnost korištenja interneta, pregled e-maila, primanje i slanje faksa pomoću glasovne komande) kojima se vozač može služiti, i sve to za vrijeme dok sjedi za upravljačem svog automobila. Nedavno je proizvođač automobila Daimler-Benz predstavio prototip automobila koji ima pristup internetu, kompletno s kompjutorskim ekranom smještenim u centru prednje vozačke ploče. U bliskoj se budućnosti očekuje da će na tržište doći dalja elektronska dostignuća. Svima njima zajedničko je – opasno odvraćaju pažnju vozača za vrijeme vožnje. Razumljivo, sva ta nova tehnologija može biti od mnogostruke koristi, ali mora biti odgovorno korištena.

Američko Nacionalno vijeće za sigurnost prometa ističe: „Vožnja automobila je posao koji zahtijeva puno radno vrijeme. To znači: dok ste za upravljačem, ne smijete raditi ništa drugo.“

 

Izvor: Narodni zdravstveni list, dvomjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, god. LIII, br. 622-623, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s HZJZ, Rijeka, studeni-prosinac 2011, str. 30.