Vastu – umjetnost gradnje kuća u skladu sa zakonima prirode
Vastu – umjetnost gradnje kuća u skladu sa zakonima prirode

Vastu – umjetnost gradnje kuća u skladu sa zakonima prirode


Oblikovanje stambenog prostora bitno utječe na čovjeka i njegovu sudbinu. Skladno izgrađeni prostor prenosi na stanovnika vibracije mira, sreći i ljubavi. Loše izgrađeni prostor pak može urzokovati siromaštvo, bolesti, čak i smrt. Vastu – drevna vedska znanost o stanovanju – nudi najtemeljitije znanje o arhitekturi povezanoj sa čovjekom i prirodom.  

Energija prostora djeluje na čovjeka

Jedna od najosnovnijih želja arhitekture svih kultura jeste stvoriti prostore čije će energije potpomagati čovjeka u njegovim aktivnostima i odmoru.

Vastu – umjetnost gradnje kuća u skladu sa zakonima prirode – dolazi iz Indije. Vastu je dio Sthapatye Vede, koja dolazi iz jedne od četiri Veda – Atharva Vede. Vede su najstariji zapisi o drevnoj indijskoj povijesti, filozofiji, znanosti i kulturi.  Cilj Veda je pomoći čovjeku da dostigne samospoznaju. Mnogi dijelovi Veda nas podučavaju, kako da poboljšamo naš materijalni život, kako bi lakše napredovali u duhovnome.

Primjeri toga su Gandharva-veda, drevna Indijska znanost o glazbi, Ayurveda – medicinska znanost, Dhanur-veda – znanost o oružju i ratovanju i Vastu-šastra ( ili Sthapatya-veda), koja objašnjava drevnu umjetnost gradnje kuća u skladu sa zakonima prirode.

Svrha Vastu-a jest pomoći vam da izaberete pravo zemljište i na njemu pravilno smjestite svoju kuću kako biste otklonili loše utjecaje, te privukli povoljne utjecaje prirode.

Na naše zdravlje i blagostanje utiču pet elemenata: toplina i svijetlost Sunca, klimatski uvjeti, magnetska polja Zemlje, planete te druge grube i suptilnije energije. Elementi vatre, vode, zraka, etera i zemlje prisutni su u našim materijalnim tijelima, kao i u prirodi, koja nas okružuje. Na arhitekti leži teret odgovornosti da izbjegne sudaranje pet elemenata.

Vedska arhitektura je holistička, meditativna i kreativna umjetnost projektiranja i izgradnje u skladu sa svim utjecajima prirode.  Čovjek i priroda oduvijek su povezani i ovise jedno o drugome. Kao što Ayurveda liječi oboljenja ponovnom uspostavom ravnoteže među tjelesnim elementima, tako i Vastu pomaže shvatiti i dovesti u ravnotežu utjecanje pet elemenata prirode unutar životnog prostora vaših zgrada.

Osnovni princip Vastu-a

Osnovni princip Vastu-a sastoji se u tome da se prostor smatra živim bićem. Po shvaćanju vedske metafizike prostor je usko povezan sa sviješću. Unutarnji prostor našega duha i vanjski prostor odijeljeni su vrlo tankom granicom našeg ega.

Na dubljoj razini prostor i svijest nisu različiti jedan od drugog. Prema tom shvaćanju vrijeme potiče prostor na kretanje. Time u vanjskom prostoru nastaju oblici materije i arhitekture, a u unutarnjem slike našega duha i sadržaji naše svijesti.

Prostor oko nas živi i svjestan je. On je ogledalo našega duha i u isto vrijeme snimka cjelokupnog svemira. Mi neprestano komuniciramo s njim i možemo opaziti njegove energije i svojstva.

Nikada se ne možemo otarasiti prostora oko nas. On je naš najbliži pratitelj. To razumijevanje živog prostora dolazi do izražaja u filozofiji Vastu-a gdje ga se predstavlja u obliku kozmičkog živog bića čije je ime Vastu Puruša.

Projektiranje kuća po Vastu-u

Kuća je utočište, gdje se želimo osjećati sigurno i sretno. Očekujemo, da će u našoj kuće vladati mir, blagostanje, sreća, ljubav, zdravlje, vjera i duhovnost. Ali u loše izgrađenoj kući ne možemo se osjećati sretno niti biti zdravi. Da bi osigurali da je naša kuća dobro izgrađena, tražimo pomoć stručnjaka – arhitekta, koji će izgraditi dobru kuću na čvrstom temelju, sa čvrstim zidovima i pravilnom strukturom.

Drevni vedski arhitekti su znali puno više o izgradnje kuća. Kod projektiranja kuća uzimali su u obzir elektro-magnetsko polje Zemlje, rotaciju Zemlje i snagu energije Sunca. Na osnovu toga smještali su prostorije u kući.

Vastu kod projektiranja kuće uzima u obzir slijedeće:

 •     veličinu i oblik zemljišta
 •     nagib zemljišta i stanje tla
 •     orijentaciju zemljišta prema stranama svijeta
 •     povijest zemljišta
 •     susjedne objekte, okolne ulice
 •     reljef: brda i planina, rijeka i kanala
 •     položaj kuće na zemljištu
 •     stabla, vrtovi, biljke i cvijeće
 •     rezervoari vode i bunari
 •     parkirališta
 •     krov, balkone i verande
 •     glavni ulaz
 •     položaj svih soba: kuhinje, boravka, radne sobe i dr.
 •     položaj namještaja
 •     položaj za spavanje

Korekcija prostorija

Što, ako već imate kuću? Prekasno je da ispravite nedostatke?Na sreću, nije. Vastu nudi cijeli niz alata za korekciju prostorija, u kojima živite ili radite.

Za početak, nužno je obaviti analizu prostorija. Brzu analizu možete napraviti čak i vi sami, ako ste pročitali par knjiga o Vastu i osjećate se sigurno. Pak za dublju analizu trebat će vam pomoć stručnjaka. Nemojte se brinuti – uz malo uloženog novaca dobit ćete fascinantne rezultate.

Nakon analize, vam je na raspolaganju cijeli niz korektivnih mjera – od najdrastičnijih i najskupljih (kao što je izgradnja novog ulaza, koji je od presudne važnosti za blagostanje i zdravlje) do mini-alata, kao što su jantre, biljke i kristali.

Za korekciju prostorija Vastu koristi:

 •     yantre
 •     piramide
 •     chakre
 •     biljke, kristale i dragulje
 •     boje, slike i zrcala
 •     glazbu i vedske mantre
 •     promjenu interijera
 •     ispravljanje oblika i nagiba zemljišta
 •     nadomještanje ili promjenu funkcija soba

Vastu danas

U vrijeme cvjetanja Vastu-a, prije više tisuća godina nije još postojala većina problema koji se danas pokazuju pri gradnji kuće. Tada su postojali samo prirodni građevinski materijali, budući da moderna kemijska industrija, koja je odgovorna što danas otprilike 85 % modernih kuća spada u kategoriju otpadnog smeća, još nije postojala.

Gradilo se prije svega od ilovače, drveta i prirodnog kamena. Također nije bilo elektromagnetnog zagađivanja okoliša, zagađivanja zraka i loše sazidanih gradova. Velik dio problema na koje ukazuju moderni građevinski biolozi bio je onda još potpuno nepoznat.

Ipak se znalo da je oblikovanje kuće moglo utjecati na zdravlje stanovnika i njihovu sudbinu. Čak i kuća koja je izgrađena iz čisto prirodnog građevnog materijala na mjestu bez zračenja, svojim ukućanima može uzrokovati bolest, ako nije sagrađena po zakonima prirode.

U današnje vrijeme, u kojem su arhitektura i građevinarstvo pod uticajem težnje za prikladnošću i ekonomičnošću, ljudi se osjećaju sve manje ugodno u svojim kućama. Zato je Vastu danas aktuelniji nego ikada.

Vastu naglašava važnost izgradnje harmoničnih prostorija, koje prenose svoju snagu na ukućane.

 

Izvor: biorama.net