Više niste same!
Više niste same!

Više niste same!

Autor: Nedžmija Hadžić


Biti trudnica, potom postati majka, trebalo bi biti nešto najljepše što jedna žena može doživjeti. Međutim, ove promjene u život žene unose i mnogo različitih strahova, neslućenih izazova te mnoštvo novih neproživljenih i nedoživljenih emocija i trenutaka.

Kako bi to stanje olakšale drugim ženama i omogućile im da na najjednostavniji način pronađu odgovore na svoja mnogobrojna pitanja te razumijevanje i utjehu za brige koje se javljaju tokom trudnoće i majčinstva, dvije psihologinje su odlučile iskoristiti svoje stručno znanje, ali i svoje životno iskustvo, i osnovati grupu podrške na Facebook-u.

Belma Šoljanin i Aida Džaferović o samom početku ovog značajnog projekta kažu:

„Facebook grupa Klub trudnica i mladih mama iz Sarajeva, oformljena je krajem februara 2015. godine. Nastala je kao produkt potrebe za aktivnijim doprinosom ovoj osjetljivoj populaciji, doprinosom nas dvije, kao dvije diplomirane psihologinje, ali i majke, potaknute iskustvom i željom da druge žene imaju pravi i pravovremeni vid podrške u tim najosjetljivijim periodima života.“

Za veoma kratko vrijeme grupa je postala  mjesto okupljanja mnogih žena koje su željele podijeliti svoja iskustva, pomoći i olakšati jedne drugima. Za nepunih osam mjeseci broj žena koje prate ovu Facebook stranicu prešao je brojku od 8.000.  

O svom radu na ovom projektu te daljim planovima kažu:

 „Trudimo se biti podrška trudnicama, mladim majkama, ali i ženama koje tek planiraju trudnoću. Naše članice koje su zadovoljne našim radom, podržale su ideju o osnivanju Udruženja građana, čime ćemo formalizirati rad naše grupe te učiniti podršku našim članicama konkretnijom i boljom.“

Značajno je napomenuti da Belma i Aida sve ovo rade na volonterskoj osnovi. Kao majke i supruge, svjesne su da pomaganje drugima obogaćuje njih, njihove porodice i to je ono što im daje motivaciju da ustraju.

„Rad na grupi i pružanje ovakvog vida podrške ženama zahtjeva potpunu posvećenost radu, čime značajno „trpi“ naš privatni život. Ali, velika motivacija i snaga koju dobijamo iz interakcije sa ženama kojima pomognemo u datom trenutku, olakšava nam posao“, njihov je odgovor na pitanje kako balansiraju između rada na Grupi i privatnih obaveza.

Za kraj su poručile svim budućim mamama, onima koje to već jesu, ali i onima koje to planiraju, da VIŠE NISU SAME, da će njih dvije biti tu i truditi se da kroz svoje znanje i iskustvo budu od pomoći, uz nadu da će se i one međusobno pomagati, onoliko koliko to znaju i mogu.

„Naše članice znaju da smo tu za sve njihove aktuelne probleme, savjetom iz vlastitog iskustva kao majki, svojim stručnim znanjem kao psihologinje, povezivanjem i traženjem odgovora od strane drugih članica stručnih za domen iz kog tražimo odgovore na njihova pitanja, ali i razmjenom iskustava svih naših žena, koje su sjajne. One znaju da više nisu same!“