Vrijeme za sebe – ono što svakom roditelju treba
Vrijeme za sebe – ono što svakom roditelju treba

Vrijeme za sebe – ono što svakom roditelju treba


Ne možete dati ljubav ukoliko nemate jasan osjećaj sebe samih. A taj osjećaj dolazi jedino kad si date prostor za postojanje. Svaki dan morate odvojiti neko vrijeme samo za sebe.

Kako bi dobili to vrijeme, neki ljudi rano ustaju, a neki ostaju budni do kasnih sati kad svi ostali odu u krevet. Drugi se dogovore s partnerom kako bi jedno drugome osigurali neko vrijeme za sebe same.

Vrijeme za sebe je čak važnije od vremena koje ćete provesti kao par, jer niti s partnerom ne možete uspostaviti odnos dok iznova ne uspostaviti osjećaj sebe samoga. Kad ste u sebi sretni, osjećat ćete bliskost i s drugom osobom, prije toga ne.

Vrijeme za sebe ne znači obavljati kućanske poslove, iako veliko čišćenje dok netko drugi pazi na djecu može ponekad pružiti veliko zadovoljstvo. Vrijeme za sebe može značiti i vrijeme koje provedete sa prijateljima. Gledanje televizije ne pomaže – time ćete sebe prije izgubiti nego pronaći. Pisanje dobro djeluje – pisma ili dnevnika. Molitva i meditacija su dobre, ukoliko u životu imate duhovnu dimenziju. Čitanje je prilično dobro. Otputite se u guštaru, idite u vrt, prošećite psa. Svatko ima svoj omiljeni način provođenja vremena za sebe. Važno je to činiti i redovno planirati.

 

Izvor: Steve i  Shaaron Biddulph, Nove tajne sretne djece, Mozaik knjiga, Zagreb, 2008., str. 35. i 36.