Zanimljive činjenice o zvuku
Zanimljive činjenice o zvuku

Zanimljive činjenice o zvuku

– Znanost koja proučava fenomen zvuka naziva se akustika.

– Zvuk nastaje usljed vibracija koje stvaraju zvučne talase. Ti talasi se prostiru kroz različite medije, npr. zrak i vodu, dok ne dopru do našeg uha.

– Zvučni talasi se prostiru u svim pravcima od mjesta nastanka, slično talasima koji nastaju kada se kamen baci u vodu.

–  Zvuk se ne može širiti kroz vakuum (prazan prostor).

–  Zvučni talas se kroz različite medije prostire različitim brzinama. U zraku se zvučni talas kreće brzinom od približno 300 m/s, u vodi se kreće približnom brzinom od 1500 m/s, a u željeznoj žici oko 5000 m/s. Što je materijal gušći, to se zvuk kroz njega prostire brže.

–  Normalno ljudsko uho može čuti zvukove frekvencije od 16 Hz do 20 000 Hz. Zvuk frekvencije niže od 16 Hz naziva se infrazvuk, a zvuk čija je frekvencija viša od 20000 Hz naziva se ultrazvuk.

–  Neke životinje kao na primjer psi, dupini, šišmiši, miševi, a i neke druge, mogu čuti ultrazvuk jer imaju višu gornju graničnu frekvenciju od čovjeka.

–  Prirodni izvori infrazvuka su oluje, valovi, snježne lavine, zemljotresi, vulkani, vodopadi, lomovi na ledenjacima, polarna svjetlost, munje i turbulencije vjetra.

–  Kod ljudi izloženih infrazvuku javlja se osjećaj straha, nadnaravne jeze, potištenosti i tjeskobe, što bi moglo objasniti paranormalne pojave poput viđenja duhova.

–  Snažan zvuk koji nastaje udarcem biča rezultat je njegovog brzog kretanja kroz zrak koje premašuje brzinu zvuka.

–  Grom je zvučni efekat koji nastaje kao posljedica širenja toplog zraka. Naime, temperatura zraka u okolini munje dostiže 20.000°C što proizvodi naglo širenje zraka. Bljesak munje prije se vidi, nego se čuje grmljavina, jer je brzina svjetlosti veća od brzine zvuka.

–  Kad neko tijelo postigne brzinu zvuka ili putuje brže od zvuka, tada zvuk kojeg proizvede nikad ne može stići to tijelo, jer se tijelo udaljava brže nego što se zvuk širi. Tada se javlja fenomen poznat pod nazivom „probijanje zvučnog zida“, a koji se manifestuje snažnim praskom, nalik zvuku eksplozije.

 

 

Izvori: sciencekids.co.nz/sciencefacts, wikipedia.org

Priredila: A. Kadrija

.